... rettegett keserű teák még jól is estek, élvezettel tudtam kortyolni őket. Az esti önmasszázs pedig egyszerűen mennyei volt! Utána leírhatatlan érzés volt, lebegős, könnyed, ellazult.”
„Tegnap ...
... savanyú (föld+tűz), csípős (levegő+tűz), keserű (levegő+éter), fanyar (levegő+föld) támogatja fizikai testünk egészségét. Egy egészséges ember lehetőleg valamennyi ízt fogyassza maximum 3 nap alatt, mert ...
... hánytatás során nem tapasztalható rossz érzet. Hagyjuk hadd ürüljön ki minden feloldott ama a gyomorból, mely akár 1 órát is igénybevehet. Akkor érezzük, hogy minden kiürült belőlünk, amikor keserű , savanyú ...
...
Ayurvédikus tulajdonságait vizsgálva elmondható, hogy a Jázmin egyszerre keserű , fanyar és pikáns ízű. Ha az ízeket analizáljuk, akkor megállapítható, hogy a Kapha és a Pitta doshát csökkentő hatásokkal ...
... Vata testalkatúaknak
Amennyiben a Vata dosha vezető szerepet játszik testi és lelki adottságaid meghatározásában, akkor számodra a hűsítő, szárító hatású teák (így a fanyar és a keserű ízű teafüvek) ...
... a Pitta dosha térhódítását. Vata ízek a keserű és a fanyar ízek (az ízekről részletesebben írtunk a táplálkozás rovatban).
A nyár kifejezetten a Pitta testalkatú embert inti óvatosságra a bőrápolásban. ...
... a fanyar, a keserű , csípős ízek. Az egyes ízeket erősítő táplálékokról az Ayurvédikus táplálkozás c. rovatban találhat az olvasó több információt.
ÉLETMÓDBELI TANÁCSOK
A Kapha-Vata, Vata-Kapha ...
... 6 alapízt különböztet meg (édes, sós, csípős, savanyú, keserű , fanyar), melyet az étkezések során a szájüregben azonnal felismerünk. A vipaka az az íz, amely az emésztést követően létrejön. A vipaka, vagyis ...
... meg, mert így elkerülhetjük a végbél környékének napközbeni irritációját.
A fogápolás során az Ayurvéda javasolja fanyar, csípős és keserű ízű gyökerek vagy ágacskák rágcsálását. Ugyanis ezek ...
... a táplálkozásban. Az éter és a levegő elemek könnyedségét, mozgékonyságát, változásra való képességét a fanyar és a keserű ízekre odafigyelő táplálkozással tudjuk támogatni.
Fanyar ízű táplálékaink pl. ...
... íz a föld és tűz elem, a sós íz a víz és a tűz elem, a csípős íz a tűz és a levegő, a keserű íz az éter és a levegő, a fanyar íz a levegő és a föld elem aspektusait hordozza.
Ha az egyes elemek ...
12.
Neem
(Ayurvéda általában/Ayurvédában használt anyagok)
... is szerepet kap
Antibakteriális és vírusölő hatású
A neem növény íze a fanyar és a keserű ízek találkozása, melyek a Vata dosha jelenlétét erősítik. Ennek értelmében ...
13.
A keserű íz
(Ayurvédikus életmód/Ayurvédikus táplálkozás)
A keserű íz a két legkönnyebb elem, az éter és a levegő elem aspektusainak dominanciáját hordozza magában. Az éter és a levegő, azaz a Vata dosha megnyilvánulása a keserű ízben a hűsítő, szárító, és a ...
... ízek fogyasztása, helyettük előnyben részesítendő az édes, a fanyar és a keserű ízek fogyasztása. Az étkezés legyen rendszeres, ne maradjon ki egy-egy étkezés. A meleg hatások kerülése fontos lehet, pl. ...
15.
A sós íz
(Ayurvédikus életmód/Ayurvédikus táplálkozás)
... ízek jobb érzékelését is. Oldja a görcsöket és hashajtó hatású (gondoljunk csak a keserű sóra). Vízmegkötő, étvágynövelő hatású.
Az Ayurvéda felhívja a figyelmet az ízek egyenrangú használatára ...
... a keserű és a fanyar ízekben. A túlsúlyos, Kapha típusú emberek épp az éter tulajdonságai miatt gyorsan érnek el testsúly csökkenést ezekkel az ízekkel, azonban vigyázni kell, mert a túlzásba vitele kiszáradást, ...
... is bír. A tejhez adhatunk egy kis rózsavizet, mely szintén hűtő hatású
Táplálkozásunkban részesítsük előnyben az édes, a keserű és a fanyar ízeket, melyek elég táplálást adnak a kiszáradás ellen. ...
18.
Az olíva olaj
(Ayurvéda általában/Ayurvédában használt anyagok)
... és E-vitamint. Az olíva olaj puhítja a székletet, enyhe széklethajtóként is számon tartják.
AZ OLÍVA OLAJ AYURVÉDIKUS HASZNÁLATA
Az olíva bogyó és a belőle nyert olaj íze keserű és a fanyar. A keserű ...
... gabonafélék, tejtermékek. Helyette fogyasszunk több könnyed ételt, pl. csípős, savanyú, fanyar, keserű , sós ízek. Ezek az ízek felélesztik az emésztő tüzet. A száraz csipszek és sütemények nassolása helyett ...
20.
Az édes íz
(Ayurvédikus életmód/Ayurvédikus táplálkozás)
A szattvikus táplálkozás szerint a táplálkozásunkban mind a 6 alapíz jelenléte fontos a doshák kiegyensúlyozott működésének szempontjából. A 6 alapíz az édes, a sós, a savanyú, a csípős, a keserű és a ...