... édes és fanyar gyümölcsökből készített lassi jó hatással van a Vata és aPitta alkatú személyekre. A Vatát hidratálja, a Pittákat keni és hűti egyszerre. A Lassi akár 24 órán át is eláll hűtőben tárolva. ...
... - haragvó természetű, sértődékeny
- fanyar , kötekedő humorú
...
... savanyú (föld+tűz), csípős (levegő+tűz), keserű (levegő+éter), fanyar (levegő+föld) támogatja fizikai testünk egészségét. Egy egészséges ember lehetőleg valamennyi ízt fogyassza maximum 3 nap alatt, mert ...
...
Ayurvédikus tulajdonságait vizsgálva elmondható, hogy a Jázmin egyszerre keserű, fanyar és pikáns ízű. Ha az ízeket analizáljuk, akkor megállapítható, hogy a Kapha és a Pitta doshát csökkentő hatásokkal ...
... Vata testalkatúaknak
Amennyiben a Vata dosha vezető szerepet játszik testi és lelki adottságaid meghatározásában, akkor számodra a hűsítő, szárító hatású teák (így a fanyar és a keserű ízű teafüvek) ...
... a Pitta dosha térhódítását. Vata ízek a keserű és a fanyar ízek (az ízekről részletesebben írtunk a táplálkozás rovatban).
A nyár kifejezetten a Pitta testalkatú embert inti óvatosságra a bőrápolásban. ...
... a fanyar , a keserű, csípős ízek. Az egyes ízeket erősítő táplálékokról az Ayurvédikus táplálkozás c. rovatban találhat az olvasó több információt.
ÉLETMÓDBELI TANÁCSOK
A Kapha-Vata, Vata-Kapha ...
... 6 alapízt különböztet meg (édes, sós, csípős, savanyú, keserű, fanyar ), melyet az étkezések során a szájüregben azonnal felismerünk. A vipaka az az íz, amely az emésztést követően létrejön. A vipaka, vagyis ...
... meg, mert így elkerülhetjük a végbél környékének napközbeni irritációját.
A fogápolás során az Ayurvéda javasolja fanyar , csípős és keserű ízű gyökerek vagy ágacskák rágcsálását. Ugyanis ezek ...
... a táplálkozásban. Az éter és a levegő elemek könnyedségét, mozgékonyságát, változásra való képességét a fanyar és a keserű ízekre odafigyelő táplálkozással tudjuk támogatni.
Fanyar ízű táplálékaink pl. ...
A fanyar ízzel befejeződött az ayurvédikus táplálkozásban fontos alapízeket bemutató sorozatunk. Jelen írásban az ízek testi tüneteket kiváltó hatásai mellett az egyes ízek túlzott bevitelének ...
12.
A fanyar íz
(Ayurvédikus életmód/Ayurvédikus táplálkozás)
Elérkeztünk az ízekről szóló sorozat utolsó fejezetéhez, mely a fanyar ízt mutatja be. A fanyar íz az levegő és a föld jellegzetességeit ...
13.
Neem
(Ayurvéda általában/Ayurvédában használt anyagok)
... is szerepet kap
Antibakteriális és vírusölő hatású
A neem növény íze a fanyar és a keserű ízek találkozása, melyek a Vata dosha jelenlétét erősítik. Ennek értelmében ...
14.
A keserű íz
(Ayurvédikus életmód/Ayurvédikus táplálkozás)
... szervezetére.
A következő fejezet a fanyar ízű ételeket mutatja be, s ezzel zárja is az ayurvédikus táplálkozást alkotó ízek bemutatását. ...
... ízek fogyasztása, helyettük előnyben részesítendő az édes, a fanyar és a keserű ízek fogyasztása. Az étkezés legyen rendszeres, ne maradjon ki egy-egy étkezés. A meleg hatások kerülése fontos lehet, pl. ...
16.
Csicseriborsó
(Ayurvéda általában/Ayurvédában használt anyagok)
... csicseriborsó az Ayurvéda szerint édes, hideg és fanyar ízzel rendelkezik. Ezen tulajdonságaiból következik, hogy fogyasztása csökkenti a Pitta és a Kapha doshát, és növeli a Vata doshát a szervezetben. ...
... a keserű és a fanyar ízekben. A túlsúlyos, Kapha típusú emberek épp az éter tulajdonságai miatt gyorsan érnek el testsúly csökkenést ezekkel az ízekkel, azonban vigyázni kell, mert a túlzásba vitele kiszáradást, ...
... is bír. A tejhez adhatunk egy kis rózsavizet, mely szintén hűtő hatású
Táplálkozásunkban részesítsük előnyben az édes, a keserű és a fanyar ízeket, melyek elég táplálást adnak a kiszáradás ellen. ...
19.
Az olíva olaj
(Ayurvéda általában/Ayurvédában használt anyagok)
... és E-vitamint. Az olíva olaj puhítja a székletet, enyhe széklethajtóként is számon tartják.
AZ OLÍVA OLAJ AYURVÉDIKUS HASZNÁLATA
Az olíva bogyó és a belőle nyert olaj íze keserű és a fanyar . A keserű ...
... gabonafélék, tejtermékek. Helyette fogyasszunk több könnyed ételt, pl. csípős, savanyú, fanyar , keserű, sós ízek. Ezek az ízek felélesztik az emésztő tüzet. A száraz csipszek és sütemények nassolása helyett ...