A Kapha haj szépségéért Nyomtat
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A Kapha haj szépségéértA Kapha típusú haj az ayurvéda két őselemének dominanciáját élvezi: a víz és a föld elemét. A víz elemnek köszönheti puha tapintását, fényességét, olajosságát. A földnek köszönheti erős szerkezetét. A Kapha ember haja így sötétebb színű, akár hullámos, erős szálú, dús és zsírosodásra hajlamos.


Mivel a Kapha ember haja alapból hajlamos az olajosságra, ezért érdemes a táplálkozásunkban a Kapha típusú ételeket visszafogottabban fogyasztani. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen iktassuk ki napirendünkből őket, csupán fordítsuk nagyobb figyelmet más ízekre is. Kapha típusú ételek pl. az édes gyümölcsök (mangó, mazsola, datolya, füge, kókuszdió, nektarin, őszibarack), a tejtermékek (tej, túró, tejszín, sajtok), burgonya, tésztafélék, gabonafélék, rizs és a húsok. Amit viszont előnyben lehet részesíteni, azok a csípős, a keserű ás a fanyar ízek. Néhány példa mindegyikre: csípős íz (pl. gyömbér, bazsalikom, fahéj, lestyán, papaya, fekete tea,padlizsán, hagyma,  a zöld olívabogyó), keserű íz (rucola, zeller, zöld tea, tiszta kakaó, kamilla, gyermekláncfű, általában a zöldségek), fanyar íz (káposztafélék: karalábé, karfiol, kínai kel, kelbimbó, brokkoli, fehér káposzta; kukorica, áfonya, szeder, baba, lencse, kökény).

A zsíros haj kezelésére szintén javasolt az olajos masszázs. Ne ijedjünk meg a haj olajozásától, a hiedelmekkel ellentétben ettől nem lesz zsírosabb a hajunk. Használjunk olyan gyógynövénytartalmú olajokat, melyek segítenek visszaállítani a hajas fejbőr egészséges állapotát és faggyútermelését. Alapolajnak jó a neem vagy a jojoba olaj, amelybe a következő esszenciákat csepegtethetjük: ciprus, citrom, levendula, zsálya, boróka, cédrus. Az olajat használat előtt melegítsük fel, mert a meleg olaj könnyebben áthatol a bőrön, és könnyebben felszívódik. Az olajat hagyjuk annyi ideig a hajunkon, ameddig lehetséges, pl. lefekvés előtt olajozzuk be a hajat és reggel mossuk azt meg.

A citromot a haj lemosására is használhatjuk. A legjobb a frissen facsart citrom vagy lime nedűje, melyet vízzel vegyítve használhatunk a haj lemosására. Sőt, ha időnk engedi, a citrom vagy a lime nedűjét masszírozzuk a fejbőrbe, hagyjuk rajta állni minimum 30 percig, majd mossuk le a hajunkról. A citrom sikeresen eltávolítja az olajat hajunkról. Másik hajlemosásra alkalmas főzet: forralt vízben áztassunk ki körömvirágot, kamillát, levendula virágot, citromfüvet és zsálya levelet. Miután leszűrtük, adjunk hozzá ecetet, amely hatékony az olaj és a korpa eltávolítására is. Az utolsó hajmosás után ezzel öblítsük le a hajunkat, kimosni nem szükséges a hajból és az ecet illatát sem lehet majd érezni.

Készíthetünk mi magunk is hajmosásra alkalmas szert. Vegyünk fél teáskanálnyi aloe vera gélt (tubusos, vagy magából a növényből) és hozzá 1 evőkanálnyi citrom levét. Ezt keverjük bele negyed csészényi samponba, amit alapvetően hajmosásra is használunk, jól mossuk meg vele a hajunkat, majd öblítsük le. Egy másik recept otthoni hajápoláshoz: mentaleveleket áztassunk ki forralt vízben kb. 15 percig, majd keverjük bele az egész flakon samponhoz. Ezentúl mossuk ezzel a hajunkat. Az alapsamponunk legyen kímélő, jó ötlet a babasampon használata.

Akinek alapvetően zsíros a haja, kerülje a balzsamok használatát. Ha az mégis szükséges, akkor csak a haj végét kenjük be, a haj tövét hagyjuk ki. Próbáljuk megállni, hogy naponta nem simítjuk többször végig kezünkkel a hajunkat.

A Kapha ember tehát figyeljen oda a táplálkozására, a haj gyengéd ápolására és alapos tisztítására!