A csípős íz Nyomtat
Írta: Horváth-Kovács Diána   

A csípős ízA csípős íz használata az ázsiai konyhák művészetében egyedülállóan hangsúlyos. Legyen szó bármilyen ételről, biztosak lehetünk benne, hogy csípős ízű fűszerekkel, zöldségekkel is ízesítik. Fogyasztására mégis érdemes odafigyelni, mert alkotóelemei folytán, melyek a tűz és a levegő, lobbanékonnyá és könnyen irritálttá tehetnek minket.

CSÍPŐS ÍZŰ TÁPLÁLÉKAINK

Csípős ízű fűszerek és zöldségek: hagyma, retek, csilli, gyömbér, fokhagyma, fekete bors, mustár, bazsalikom, ánizs, fahéj, borsmenta. Az alkohol is a csípős ízhez tartozik, tulajdonságainál fogva száraz, melegítő hatású, így különösen Pitta alkatú embereknek érdemes kevesebb alkoholt fogyasztaniuk. 

A CSÍPŐS ÍZ HATÁSA

A csípős íz melegítő hatást vált ki. Képzeljük el, mit érzékelünk, amikor egy erős paprikát a szánkba veszünk. Forró, csípős hatást, mely éget és mar, miközben könnyre fakaszt és megindítja más érzékszerveink váladékozását is. Ezért javasolják olyan esetekben alkalmazását, amikor a váladék bennreked a szervezeten belül, pl. egy nátha esetén, mert a csípős íz beindítja a váladékok felszabadulását és kiürülését.
 
Stimulálja az emésztőrendszer működését, és erősíti az ételek ízét. Gyorsítja a vérkeringést, ez különösen a Vata és a Kapha embereknek jó hír, akik hajlamosak a hideg végtagokra.
 
Tisztítja a szájüreget, a garatot, tisztítja a vért, és fertőtlenítő hatása van. Nem hiába használják az ázsiai országokban, ahol köztudottan nem megfelelőek a higiéniás körülmények. Gyakran látni az indiai utcákon köpködő embereket, akik vörös tócsát hagynak maguk mögött. Ez a vörös por, amit fogyasztanak, tisztítja a szájüregüket és védi őket az esetleges fertőzésektől.
 
A csípős ízesítéssel elősegítjük a szervezetben felgyűlt méreganyagok eltávozását, így hatékony segítség a test méregtelenítésében. 

A CSÍPŐS ÍZ MELLÉKHATÁSAI

 Mellékhatásról akkor beszélhetünk, amikor valaki a táplálkozásában túlzott mértékben fogyaszt csípős ízt. Ekkor az alábbi tünetekkel szembesülhetünk:
  • Fizikai gyengeség érzése
  • Türelmetlenség, kimerültség érzése, nyugtalanság
  • Égő érzés a testben, pl. bőrben, gyomorban, vizelés és székelés során
  • Megnövekedett testhőmérséklet
  • Túlzott izzadás
  • Gyomorbántalmak, például elsavasodás, reflux, gyomorfekély
  • Testszerte remegés, eszméletvesztés, emlékezetkiesés
  • Szomjúság érzése, a bőr és a szövetek szárazsága  

A CSÍPŐS ÍZ ÉS A PRAKRUTI

 A tűz és a levegő elem ötvözete kedvezően hat az emésztési folyamatokra. Felgyorsítja azt, valamint segít mindennemű tápanyagot maximálisan lebontani. Ez a folyamat különösen kedvez a Kapha típusú embernek, akinek emésztése, anyagcseréje lassabb és nehézkesebb, hajlamosabb benntartani a megemésztetlen tápanyagot is. Kapha jellegű betegségeknél hatékony gyógyító a csípős íz, mint például elhízás, tumorok, daganatok, ciszták keletkezésénél, ödémásodásra való hajlamnál. Elővigyázatosságra ad okot viszont e levegő és a tűz típusú embereknek, mert a csípős íz erősíti a tüzes és a levegő jegyeket a már amúgy is tüzes vagy levegős ember esetében. Számukra a visszafogottság és a csípős íz más ízekkel történő egyensúlyozása a fontos!