Candida Print
Written by Ayurvéda portál   
There are no translations available.

CandidaA Candida az emésztőrendszer gombás megbetegedése. Alapállapotban az egészséges emberben is jelen van, kórós elburjánzását az antivirális és antibakteriális anyagok által túlkontrollált flóra csökkent szaporulata okozza. Az antibakteriális és antivirális szerek nem csak gyógyszer formájában, de a mindennapi táplálkozási szokásainkkal is túlzásba vihetők. Az ayurvédikus elvek szerint legalább két dosha problémájához vezethető vissza: a pitta és a kapha doshák együttesen felelősek a kialakult betegségért. A csípős élelmiszerek többsége (pitta) antivirális és antibakteriális hatással is bír, a kapha élelmiszerek pedig melegágyat teremtenek a gombaszaporulatnak.

Lelki szinten a Candida a bizalmi, a kapcsolatok, illetve a belső lázadás (pitta aspektus) problémaköre. Mit tehet ayurvédikus eszközökkel annak érdekében, hogy ezt a kellemetlen betegséget leküzdje? Lelki szinten természetesen az aktuális félelmeink leküzdésével, a kapcsolatok megnyugtató rendezésével, illetve a lázadó erők transzformációjával (például kreatív tevékenység, küzdősport, stb.) rendezhető a probléma. Testi szinten is vannak lehetőségei az embernek, panchakarmikus eljárások alkalmasak arra, hogy az elburjánzó gomba igen nagy részét kiürítsék a szervezetből. Ehhez elsősorban olyan ayurvédikus orvos tanácsát kell kikérni, aki gyakorlott a panchakarmikus eljárásokban. Hazánkban több indiai orvos folytat ilyen praxist, elérhetőségeiket az Interneten könnyű megtalálni.

Önmagában sem az ayurvédikus gyomormosás, sem a béltisztítás nem ad végső megoldást a Candida elleni küzdelemben, ezen felül szükség van az immunrendszer megerősítésére (bélflóra egyensúlyának helyreállítására), illetve ayurvédikus úton a Candida gombák számossága célzottan továbbcsökkenthető. A továbbiakban néhány hasznos tanácsot írok, amellyek segíthetnek a gyógyulásban:

A böjt és diéta:

Az ember számára az egyik legnehezebb, de mégis az egyik leghatékonyabb gyógyítási módszer. A böjt hatására az ama (méreganyag) kiürül, és felszabadulnak azok a doshák, amelyeket az ama korlátozott. Ezzel egyidőben kiürülnek a bélrendszerből azok az anyagok is, amelyek a gyenge emésztés miatt rekedtek meg a szervezetben. A bélben élő baktériumoknak van ideje lebontani ezeket az anyagokat, illetve a táplálék hasznos összetevői a későbbiekben nagyobb hatásfokkal tudnak felszívódni a bélrendszeren keresztül. Ha azt kérdezed, hogy hogyan érdemes böjtölni, akkor igen nehéz kérdést teszel fel. A legalkalmasabb böjt az a teljes önmegtartoztatás, amely  ideje alatt az ember csak tiszta vizet vesz magához. Ezt igen kevés ember teheti meg, vagy képes hosszabb távon végigcsinálni, komoly lelki felkészítést igényel. A következő lépcsőfoka (visszafelé) a böjtnek a léböjt. Ezen böjt alatt az ember zöldségek és gyümölcsök levét veszi magához. A helyesen megválasztott léböjt alatt a tápanyagok 100%-a bevihető, miközben a méreganyagok valóban ürülnek a nagy folyadékbevitel miatt. A következő lépcső a böjtben többféle lehet. A keresztény böjtnek például az a lényege, hogy naponta csak egyszer szabad jólakni, illetve a hét egy napján nem esznek húst. Ez is alkalmas arra, hogy a felhalmozott méreganyagok nagy része kiürüljön. Más vallásokban az éjjeli étkezés ayurvédikus szemmel nem túl előnyös, azonban szintén alkalmas méreganyagok eltávolítására.

Az ayurvédikus dosha böjt szintén segíthet. Ebben az esetben jobban mellőzzük a kapha (édes, sós) és enyhén növeljük pitta típusú élelmiszereket (savanyú, de ne csípős), részesítsük előnyben a vata (keserű, fanyar) típusú élelmiszereket és a sok, tiszta vizet. A Candida elleni böjt minimális ideje, teljes megtartoztatás és léböjt esetén, az ember által megemésztendő anyag maximális idejének kb. másfélszeresével azonos. Ez húsevő emberek esetében kb. 6-7 nap. Egyéb -ismertetett-böjt esetében ez az idő 5-6 hét. Nagyon fontos, hogy a böjtről való visszatérés fokozatos legyen,  illetve a cél ne a korábbi helytelen táplálkozás legyen, hanem a minél változatosabb és mérsékletes táplálkozás (szattvikus).

Candida kontrolláló élelmiszerek, fűszerek:

A Magyarországon ismert és kapható gyógynövények közül leghatékonyabb a Candida ellen a lestyángyökér. Fogyasztható gyógytea készítmények összetevőjeként, de ételek fűszerezésére is alkalmas. A lestyán a zellerre emlékeztető, jellegzetes fűszeres illatú növény. Az egyike azoknak a növényeknek a világon, amely egyedülállóan is alkalmazható a Candida ellen. További lehetőséget ad a gyógyulásban az alábbi gyógynövénykeverék:

1 egység:
  • Kakukkfű
  • Borsikafű
  • Szurokfű (Oregánó)
1 egység:
  • Szegfűszeg
  • Fahéj
  • Szegfűbors termés
  • Babérolaj

A keverék teaként, vagy ételek fűszerezésére használatos. Vigyázzunk a mértékkel, mert könnyen gyomorégést okozhatnak. Inkább a fokozatosság elvén kiíérletezzük ki saját türőképességeinket. Kerüljék az ilyen összetételű növényeket a rákos, daganatos betegségben szenvedők. Előbb kezeljék a betegséget, majd küzdjenek a Candida ellen. A félreértés elkerülésére a gyógynövények nem rákkeltők, de a rák pitta probléma, nem érdemes addig a pittát növelni a szervezetben, amíg a rák oka kezelésre nem került.