Magas vérnyomás Print
Written by Horváth-Kovács Diána   
There are no translations available.

Ayurvéda és a magas vérnyomásA rákos megbetegedések mellett a szív- és érrendszeri panaszok is vezető szerepet töltenek be korunk halálozási okaiban. Vajon mi állhat a vérnyomásproblémák hátterében, mit üzen a betegség, és mit tehetünk azért, hogy megfelelően kordában tartsuk vérnyomásunkat. Az ayurvéda sokkal precízebb válaszokat ad a betegségekre, így testreszabottabb a megoldás is. 

Az Ayurvéda, ellentétben a nyugati orvoslással, az agy helyett a szívet tartja az irányítás központjának. A szív a szimbolikus központja az ember identitásérzésének, öntudatának, elfogadásának, megbocsátásának és érzelmi megnyilvánulásainak. A szívbetegségek döntő többségét érzelmi, mentális problémák okozzák, így a terápia során is fontos hangsúlyt kell fektetnünk érzelmeink rendezésére is. A mentális oldal mellett életmódbeli tényezők is hozzájárulnak a szívpanaszok megjelenéséhez, például állati zsírok, a sós és fűszeres ételek túlzásba vitele, a mozgásszegény életmód és ellustulás, mentális és érzelmi traumák, örökletes és veleszületett rendellenességek, túl sok stressz, mely nem vezetődik le stb.
 
A magas vérnyomás alapvetően lehet Vata, Pitta és Kapha típusú probléma, mentálisan egy felfokozott érzelmi vagy idegrendszeri állapot következménye. Nézzük meg ezeknek a tüneteit és kezelési lehetőségeit!
 
A Vata típusú vérnyomásprobléma ismertetőjegye, hogy nagyon gyorsan ingadozik a vérnyomás. A legmagasabb csúcsról képes pillanatok alatt a legalacsonyabb tartományba landolni. A pulzus akadozóvá, kiszámíthatatlanná, rendszertelenné válhat. A Vata típusú szívpanasz mindig valamilyen idegrendszeri zavar következménye, kísérőjelenségei közé tartozik az aggodalom, feszültség, túlterheltség, szorongás és az álmatlanság, melyek együttesen görcsöt okoznak az érrendszerben, összeszűkítve az ereket és okozva vérnyomásproblémát.
A betegség kézben tartására ajánlott a fokhagyma fogyasztása heti 2-3 alkalommal is. Törjünk össze egy egész darab fokhagymát, és fogyasszuk mézzel együtt. A fokhagyma csökkenti az artériákban jelen lévő magas nyomást és a leghatékonyabb szer a magas vérnyomás kezelésében! Akinek Vata típusú magas vérnyomása van, fogyasszon meleg, lédús ételeket és kerülje ezzel szemben a hideg és száraz ételeket. Gyümölcsök közül az édes és lédús gyümölcsök, főleg a körte és mangó javasolt, zöldségek közül a spárga, articsóka, cukkíni és brokkoli ajánlott. A termések közül a vízben áztatott és így puhított dió és mandula kiváló. A gyorséttermi étkezések helyett az otthon elkészített, friss ételek előnyben részesítendők.
 
A Pitta típusú magas vérnyomás tünetei a kipirult arcbőr, bepirosodott szemek, nagyon erős fejfájás, a fényre való érzékenység, orrvérzés, harag és ingerlékenység érzése, égő érzés a testben. A vérnyomás hullámzó jellegű. Összefüggésbe hozható a máj zavarával illetve a szervezetben uralkodó hő megemelkedésével. A máj a méregkiválasztás szerve, és mint ilyen, szimbolikusan az emberben elfojtott indulatok, haragérzések megtestesítője is. A Pitta túltengése a szervezetben illetve a tartós stressz olyan enzimreakciót indít be a szervezetben, amely kedvez a Pitta típusú méreganyagok lerakódásának az érrendszerben. Ha az érfalra lerakódnak a méreganyagok, szűkül az ér keresztmetszete, és az adott vérmennyiség elenyészőbb hányada képes átjutni rajta, így emelve meg a vérnyomást.
A Pitta megnyugtatására javasolt diéta tartalmazzon kevés fűszeres, sós és savanyú ízt, ellenben koncentráljon az édes, lédús gyümölcsök fogyasztására. Kerülendők az olyan ízesítők, mint a ketchup, mustár és ecet. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, elsősorban a tiszta víz és az otthon készült, friss ételek fogyasztása. Reggelire jó a párolt körte, datolyás tejturmix és az érett mangó.
 
A Kapha jellegű magas vérnyomás kísérőjelensége a kitartóan magas vérnyomás, amely nem olyan ugráló, mint a Vata vagy a Pitta típusú magas vérnyomásnál. Kiváltója lehet az elhízás, a fáradtság, a szervezet ödémásodása (pangó folyadék a testben, amely nem ürül ki) és a magas koleszterinszint. A Kapha ember előszeretettel fogyaszt zsíros ételeket, mely zsírok a szervezetben lévő hasznosítatlan anyagcseretermékek mértékét megnövelve szűkítik az erek térfogatát. Ennek következtében a véráramlás is akadályozva van, mely kiváltja a magas vérnyomást. Ebben az esetben kerülendőek a tejtermékek, vajak, tojás, túlságosan zsíros ételek, viszont javallottak a forró és csípős ízű ételek, a keserű és a fanyar ízek, főleg a mustármaggal és hagymával ízesített táplálékok. Reggelire ehető pl. érett körte és alma. A leveleszöldségek közül hasznos a főtt fehérrépa, a spenót és a fodorkel.
 
Aki magas vérnyomástól szenved, a fizikai tünetek enyhítése mellett fordítson gondot kavargó lelkiállapotának lecsillapítására is. Ebben segítséget nyújt a rendszeres jógázás és légzőgyakorlatok végzése, valamint a meditáció, amelynek során az ember módosult tudatállapotban képes a betegségét övező kérdésekben tisztán látni és gyakorolni a megbocsátást magának, illetve azoknak, akikkel kapcsolatban a benne kialakult el nem fogadás megjelent!
Megértés, elfogadás, nyugalom, kikapcsolódás, helyes táplálkozás és életmód- ezek összessége elvezet a vérnyomásgondok megoldásához!