A fahéj ayurvédikus felhasználása |
Írta: Horváth-Kovács Diána | |||
A fahéjat a fahéjfa ágainak kérgéből nyerik, mely ágainak kérgét lehúzva és porhanyítva nyerik fűszer formáját. A fahéj Kínából és Ceylonról származik, s ahogy minden fűszernövénynek, úgy neki is van ayurvédikus felhasználási módja. Lássuk, hogyan illeszthető be az ayurvédikus szemléletbe!
A fahéj az ayurvéda által megnevezett hat fajta alapíz közül a csípős ízű tápanyagaink közé tartozik. A csípős íz és így a fahéj is a Pitta hatóerő tulajdonságait hordozza. Melegítő hatással bír, ezért jól ellensúlyozza a Vata és a Kapha doshát, csökkentve az általuk birtokolt hideg hatást. Pitta testalkatú emberek azonban fogyasszák meggondoltan, hiszen melegítő hatása folytán extra lángra lobbantaná az amúgy is bennük domináns tüzet. A Pitta ember legyen mértékletes a fahéj fogyasztása során. A csípős és melegítő hatás folytán a fahéj oldja a letapadásokat, a túlzott nyálképződés kellemetlen tüneteit, melyekre a Kapha ember hajlamot mutat. Szélhajtó hatású, ezért a Vata embernek szüksége is van rá, hiszen ő puffadásra és emésztőrendszeri panaszokra fogékony. A vizeletkiválasztó rendszerre hatva serkenti a vizeletkiválasztást, vízhajtó hatása révén csökkenti a testszerte előforduló ödémásodást, valamint az vízvisszatartás miatt kialakuló magas vérnyomást.
Csípős ízének köszönhetően oldja a testben felhalmozódó salakanyagokat, így vértisztító hatással is bír. A fahéj melegítő hatása révén fájdalomcsillapító hatású, oldja az izmok görcsös tónusát, az izomlázat, valamint hatékony fájdalomcsillapító fogfájás esetén.
Helyreállítja a gyenge emésztést a tüzet fokozó hatása miatt. Nem csak az izomzatban oldja a fájdalmat, de a gyomorban is. Emésztésserkentő hatása segít elégetni a szervezetben felhalmozódott ama-t, azaz a káros anyagcseretermékeket és hatékony segítség a Kapha dosha megnövekedett működése okozta lerakódások oldásában, az elhízás leküzdésében.
A Vata emberek általános melegítő teaként, vagy italként is fogyaszthatják.
Néhány recept, ahogyan a fahéjat használhatjuk:
A fahájat szoptató anyák is alkalmazhatják az anyatej növelése érdekében (kis fahéj naponta egyszer vízzel, tejjel összekeverve fogyasztható). A fahájat előszeretettel használják ételek és sütemények ízesítésére is.
|